Bezienswaardigheden in Frankrijk

In Frankrijk zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden. Of het nu om een prachtig natuurpark gaat, een eeuwenoud kasteel of een nationaal monument; je vindt het hier allemaal. Er zijn in Frankrijk veel te veel bezienswaardigheden te vinden om ze allemaal te behandelen op deze pagina. Wij hebben daarom getracht een mooie mix te maken van de grootste, bekendste en drukst bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk.
De op deze pagina aan bod komende bezienswaardigheden zijn volgens ons het omrijden waard. Sommige van deze bezienswaardigheden zijn het zelfs waard om er apart voor naar Frankrijk te rijden. Als je op vakantie gaat naar Frankrijk, kijk dan vooraf welke bezienswaardigheden je onderweg tegenkomt en breng hier desgewenst een bezoek aan. Hier zul je zeker geen spijt van krijgen. Voor sommige van de attracties zullen er zeker in de zomermaanden lange wachtrijen zijn.Kasteel van Versailles

Het kasteel van Versailles was in de 17e eeuw slechts een klein jachtverblijf van de Franse koning Koning Lodewijk XIV. Hij had een vreselijke hekel aan het gekonkel en de drukte van de stad Parijs en zocht zijn rust in Versailles. Hij liet het slot uitbreiden tot één van de meest indrukwekkende kastelen in heel Europa. Het hofleven in Versailles was jarenlang de norm voor andere koningshuizen en de high society van Europa om zich aan te conformeren. De mode die hier werd gedragen, werd ook in de rest van Europa gewild. Etiquette werden gekopieerd en menig buitenlands vorst bouwde zijn eigen mini Versailles na in zijn thuisland. Op vrijwel alle bezoekers maakte het paleis grote indruk en dat doet het nu nog steeds. Versailles geeft een prachtig beeld van het leven aan het Franse hof in de 18e eeuw. De kamers zijn nog steeds ingericht volgens de toen geldende mode. Prachtig gedecoreerd en uitgerust met alle luxe die men toen kon bedenken. Trek voor een bezoek aan Versailles minimaal twee dagen uit. Het paleis alleen al kost je met de nodige wachttijd een dag, maar ook de tuinen mag je zeker niet overslaan. De geweldige tuinen ontworpen door Le Notre zijn nog steeds erg mooi. De fonteinen zijn de grootste tijd van het jaar buiten werking, maar op speciale dagen gaan ze allemaal aan. In de tuin zelf vind je daarnaast nog twee kleine “buitenhuisjes’” het Petit Trianon en Grand Trianon. Beiden zijn speciaal gebouwd voor koningin Marie-Antoinette die hier het drukke hofleven kon ontvluchten. Door de grote populariteit van deze attractie moet men wel rekening houden met enige wachttijd alvorens binnen te komen.

Vermijd de lange wachtrijen bij Versailles en koop op voorhand online je ticket

Pont du Gard

Het Romeinse Aquaduct Pont du Gard is in de eerste eeuw na Christus gebouwd om de huidige stad Nîmes te voorzien van water. Pont du Gard maakt onderdeel uit van de vijftig kilometer lange Aquaduct van Nîmes. Pont du Gard is gebouwd over de rivier de Gardon en is één van de hoogste en best bewaarde aquaducten ter wereld. De brug bestaat uit drie rijen bogen die samen iets minder dan vijftig meter hoog zijn. Het aquaduct is tot de zesde na Christus is gebruik geweest en is daarna voornamelijk nog gebruikt als brug.
Sinds het jaar 2000 is er een groot bezoekerscentrum en een museum bij de Pont du Gard geopend. Pont du Gard is in 1996 opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Disneyland Parijs

Het pretpark Disneyland Parijs is in 1992 geopend als Euro Disney. Het pretpark is gebouwd op ongeveer dertig kilometer van Parijs en is het tweede Disneyresort buiten de Verenigde Staten van Amerika. Sinds de bouw van het ‘Walt Disney Studios Park’ bestaat het park uit twee delen. De parken worden jaarlijks bezocht door ongeveer vijftien miljoen mensen. Hiermee is Disneyland Parijs het drukst bezochte pretpark van Europa. In het park staan zes hotels en buiten het park ligt de Davy Crockett Ranch.
Naast de vele achtbanen, darkrides en andere attracties die er op het park te vinden zijn staat het park bekend om zijn prachtige parades. Tijdens deze parades komen de helden uit de tekenfilms van Disney tot leven en trekken rond op prachtig versierde praalwagens. Tussen de twee parken ligt de Disney Village dat bekend staat als ‘het uitgaanscentrum’ van het park.

Carcassonne

Carcassonne is een historische vestingstad in het zuiden van Frankrijk in de regio Languedoc-Roussillon. De stad is gelegen aan beide kanten van de rivier de Aude en vormt al eeuwenlang een centrale functie in de regio. Ook de drukbevaren waterweg Canal du Midi loopt door de stad heen. Carcassonne is een van de mooist bewaarde vestingsteden van Europa. Nergens anders vind je nog zo’n prachtig voorbeeld van een middeleeuwse vestingstad. Bijna was dit alles er niet geweest. In de 19e eeuw verloor Carcassonne zijn verdedigingsfunctie en wilde men de stad afbreken. Maar na groot protest van de bewoners werden de vestingwerken gerenoveerd en trekken ze nu al jarenlang vele bezoekers. Carcassonne is een prachtig voorbeeld van een middeleeuwse vesting. De stad bestaat uit een oud historisch centrum met daaromheen twee grote verdedigingsmuren. Bovenop de muren vind je verschillende trens. Dit geeft de stad van ver ook haar karakteristieke uitstraling. Er wordt zelfs beweerd dat Walt Disney het beeld gebruikte als inspiratiebron voor alle kastelen in zijn pretparken. Niet verwonderlijk. De oude stadspoorten, de prachtige patriciershuizen en verdedigingsmuren van Carcassonne brengen je zo terug naar vervlogen tijden.

Eiffeltoren

De Eiffeltoren is één van de belangrijkste symbolen van Frankrijk en tevens één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van het land. De Eiffeltoren is gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in 1889, de honderdste verjaardag van de Frans revolutie. De toren is inclusief zijn antenne 324 meter hoog en is lange tijd het hoogste gebouw van Europa geweest. Het totale gewicht van de toren ligt op iets meer dan tien miljoen kilo. De toren is ontworpen door twee ingenieurs die in dienst waren van Gustave Eiffel.
De Eiffeltoren heeft in totaal drie platformen die open zijn voor het publiek. Op het eerste platform is een expositie ingericht over de Eiffeltoren. Op deze verdieping bevindt zich tevens het restaurant het restaurant Altitude 95. De tweede verdieping op 115 meter staat bekend om fantastische uitzicht over de stad Parijs. Hier bevindt zich het restaurant Jules Verne dat bekroond is met Michelinster. De derde verdieping is op 275 meter boven de grond en is alleen met de lift te bereiken.
In 1908 is vanaf de Eiffeltoren het eerste langeafstandsradiobericht verzonden.

Vermijd de lange wachtrijen en koop je Eiffeltoren tickets op voorhand online

Kasteel Chambord

Het kasteel van Chambord is één van de mooiste kastelen van Frankrijk en wordt gezien als één van de meesterwerken van de renaissance. In het kasteel zijn in het totaal 440 verschillende kamers en op het dak staan er 365 schoorstenen. De trap in de Donjon van het kasteel is zonder twijfel het meest spraakmakende deel van het kasteel. Deze prachtige trap bestaat uit twee delen die elkaar nooit kruisen. Volgens sommige bronnen zou deze trap ontworpen zijn door Leonardo da Vinci maar andere bronnen trekken dit weer in twijfel.
Een groot aantal van de kamers van Kasteel Chambord zijn ingericht met de originele meubels uit de vijftiende en zestiende eeuw. Het domein behorende tot het kasteel is omringd door een kilometers lange muur (32 kilometer in totaal) en is daarmee één van de grootste ommuurde parken ter wereld. Tijdens de tweede wereldoorlog werden enkele topstukken uit het Louvre, waaronder de Venus van Milo en de Mona Lisa, in Kasteel Chambord bewaard.Notre Dame

De Notre Dame van Parijs is wereldwijd bekend, mede door het boek dat Victor Hugo er over schreef. In ‘De Klokkenluider van de Norte Dame’ wordt het verhaal verteld van de klokkenluider Quasimodo die verliefd is op de zigeunerin Esmeralda.
Met de bouw van deze kathedraal werd gestart halverwege de twaalfde eeuw en pas twee eeuwen later was deze volledig voltooid. Het is dan ook een immense kathedraal waar maximaal negenduizend mensen in kunnen. In de negentiende eeuw is er een grote restauratie geweest waarbij veel van de originele beelden en waterspuwers op de Notre Dame zijn vervangen. Napoleon Bonaparte heeft zichzelf in 1804 in de Notre Dame tot keizer van alle Fransen gekroond.

In 20169 brak er een verwoestende brand uit in de Notre Dame. Deze brand heeft een groot deel van de middeleeuwse kathedraal in as gelegd. Sinds de brand in 2019 is de Notre Dame gesloten voor publiek, terwijl hij in ere hersteld wordt.

Mont Ventoux

In de regio Provence – Alpes – Cote d’Azur ligt de Mont Ventoux ook wel bekend als de Reus van de Provence. Het is de enige berg van deze hoogte in deze regio en mede hierdoor kan het bovenop de berg behoorlijk hard waaien. Er zijn hier windsnelheden van meer dan driehonderd kilometer per uur gemeten.
De Mont Ventoux is door zijn ligging in het landschap bepalend voor dit deel van de Provence en met helder weer is de berg al van grote afstand te zien. Op de zuidelijke hellingen van de berg zijn terrassen aangelegd waar onder andere olijven en amandelen worden verbouwd. De berg dankt zijn naamsbekendheid vooral aan het feit dat hij meerdere malen in de Tour de France is opgenomen. In 1967 is de wielrenner Tom Simpson op deze berg overleden. Ter nagedachtenis hieraan staat er een monument op de berg.

Marineland

In het zuiden van Frankrijk bij de stad Antibes aan de Côte dAzur ligt Marineland. Het park is in 1970 geopend en sindsdien uitgegroeid van een klein park met een paar aquaria en enkele zwembaden tot één van de grootste waterparken ter wereld. In het park is het grootste orkaverblijf ter wereld te vinden. In deze uit de kluiten gewassen vissenkom leven meerdere orka’s. Naast de orkashow worden er ook dolfijnenshows en zeeleeuwenshows gegeven.
Andre publiekstrekkers van het park zijn de haaientunnel, het ijsberenverblijf en de vele tropische aquaria. Ook is het mogelijk om een meet & greet te doen met verschillende dieren. Dit kan met dolfijnen, zeeleeuwen en haaien. Tijdens de interactie met de haaien wordt je in een ijzeren kooi te water gelaten tussen de haaien.

Sacre Coeur

De Sacre Coeur, officieel de Basilique du Sacré-Cœur, ligt op de heuvel Montmartre in de gelijknamige wijk van Parijs. Doordat de basiliek op een heuvel ligt moet je eerst de 237 treden tellende trap beklimmen voordat je bij dit prachtige witte bouwwerk uitkomt. Voor de minder mobiele of sportieve toeristen is er tevens een kabelbaan die je naar de basiliek toebrengt. De Basilique du Sacré-Cœur is op de Eiffeltoren na het hoogste punt van Parijs.
Mede door zijn prominente ligging trekt de Sacre Coeur elk jaar veel toeristen. In de zomermaanden verzamelen er zich op de trappen van de basiliek allerlei toeristen en locals die hier samen muziek luisteren, maken en een wijntje drinken. De Basilique du Sacré-Cœur trekt elk jaar miljoenen bezoekers. Tijdens een bezoek aan de basiliek dien je echter wel netjes gekleed zijn en de regels van de kerk in acht nemen.

Gorges du Verdon

Op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence in het natuurpark Verdon vind je de kloof Gorges du Verdon. Het stuwmeer Lac de Sainte-Croix bij het dorpje Les Salles-sur-Verdon wordt gezien als de toegangspoort tot de Gorges du Verdon. Dit meer is erg in trek bij toeristen die graag kanoën en kajakken. Je kunt hier tevens een motorboot huren om de Gorges du Verdon te bezoeken. De kloof is erg populair bij wandelaars, in totaal ligt hier meer dan honderd kilometer aan wandelroutes. De soms 700 meter hoge rotswanden zijn erg geschikt voor bergbeklimming.
Gorges du Verdon is op één na de grootste kloof ter wereld en wordt elk jaar door vele toeristen bezocht.

Parc Zoologique de la Palmyre

De dierentuin van la Palmyre ligt in de buurt van het dorpje Les Mathes tussen de steden Rochefort en Royan. De dierentuin ligt in het departement Charente-Maritime in de regio Poitou-Charentes. In het dennenbos van Palmyre is in 1966 een dierentuin geopend die in de loop der jaren tot één van de meest spectaculaire dierentuinen van Frankrijk en Europa is uitgegroeid. In de dierentuin leven ongeveer 1.600 dieren verdeeld over ongeveer 130 soorten.
Het originele dennenbos is hier ondertussen veranderd in een tropisch oerwoud waar je allerlei verschillende dieren tegenkomt. De hokken zijn hier zo gebouwd dat het lijkt alsof je erg dicht bij de dieren staat. Hoogtepunten van de dierentuin van la Palmyre zijn het ijsberenbassin en de zeeleeuwenshow.De landingsstranden van Normandië

In de regio Laag-Normandië in het departement Calvados bevinden zich de landingsstranden van Normandië. Deze stranden hebben een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de stranden van Normandië, die bekende namen hebben zoals Omaha Beach, Gold Beach en Utah Beach, zijn nog steeds veel sporen te vinden van D-Day. Zo zijn er in de buurt van de stranden meerdere kunstwerken geplaatst om de herinnering aan de oorlog levend te houden. Veel van de originele Duitse verdedigingswerken en bunkers zijn hier nog steeds te bezichtigen. Achter de stranden van Normandië bevinden zich meerdere musea waarin een goed beeld geschetst wordt van de invasie. Hier bevinden zich ook de grote militaire begraafplaatsen waar veel van de gesneuvelden van D-day begraven liggen.
Aan de kerktoren van Sainte-Mère-Église hangt een kunstwerk ter ere van de paratroeper John Steele die hier tijdens de invasie met zijn parachute aan bleef hangen.

Alpe d'Huez

Is een skioord in het departement Isére in de regio Rhône-Alpes. Het dorp dankt zijn naamsbekendheid aan het feit dat het dorp meerdere malen aankomstplaats is geweest tijdens de ronde van Frankrijk. In Nederland staat Alpe d’Huez bekend als de Nederlandse berg. Vroeger was dit vooral omdat meerdere Nederlanders hier hun etappe hebben gewonnen tijdens de Tour de France. Tegenwoordig is dit voornamelijk door het jaarlijkse wielerevenement Alp d’HuZes dat hier sinds 2006 wordt georganiseerd.
Tijdens dit evenement proberen duizenden deelnemers zo vaak mogelijk de berg met zijn 21 haarspeldbochten te beklimmen. De opbrengst van dit evenement gaat naar KWF Kankerbestrijding.

Lourdes

Bij de stad Lourdes ligt de grootste katholieke bedevaartplaats van Frankrijk en één van de drukst bezochte ter wereld. In 1856 beweerde het Franse meisje Bernadette Soubirous dat zij verschillende verschijningen had gezien. Dit werd door de notabelen van het dorp uitgelegd als de verschijningen van de Heilige Maagd Maria. Het Franse meisje is later in het klooster gegaan en werd in 1933 heilig verklaard.
De plek van de verschijning is de Grot van Massabielle die later als voorbeeld voor vele Mariagrotten heeft gediend. Het gebied rond de grot staat bekend als het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. In dit gebied staan meerdere kapellen en drie basilieken waarvan de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis de oudste is.

Mont Saint-Michelle

Voor de kust van Normandië bij de plaats Avranches niet ver bij de tot Bretagne behoren de stad Saint-Malo ligt het rotseiland Mont Saint-Michel. Op het eiland is een abdijcomplex gevestigd dat samen met het eiland op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Mont Saint-Michel is een getijdeneiland dat bij eb te voet te bereiken is en met vloed alleen over de landbrug die naar het eiland is gebouwd.
Door het grillige karakter van het eiland zijn auto’s hier niet toegestaan en is de stad alleen te voet te bezichtigen. Je auto moet je hier enkele kilometers van het eiland parkeren. Vanaf deze plaats kun je dan een pendelbus naar Mont Saint-Michel nemen. Mont Saint-Michel is één van de drukst bezochte toeristische attracties van Frankrijk , met jaarlijks meer dan 3.500.000 bezoekers.