Klimaat en beste reistijd voor Frankrijk

Door het enorme oppervlakte en de grote diversiteit in Frankrijk is er niet één weertype als ’typisch Frans’ aan te duiden. Iedere streek, regio en stad heeft wel specifieke weerskenmerken waarmee het weer zich onderscheidt van dat in andere plaatsen in Frankrijk. Wel komen er per regio duidelijk te onderscheiden verschillen voor. Zo ligt de gemiddelde temperatuur in het ene deel van Frankrijk een stuk hoger dan in het andere deel. Het grote verschil zit hem vaak in de invloed die de zee op een bepaald gebied heeft of juist het ontbreken hiervan. Het weer in Frankrijk is in veel gevallen net zo wispelturig als in Nederland. Op het ene moment schijnt de zon nog uitbundig terwijl op het andere moment de wolken samenpakken en het begint te regenen. Controleer daarom voor vertrek altijd de huidige weersverwachtingen.Verschillende klimaten

Er komen in Frankrijk verschillende klimaatsoorten voor. Het overgrote deel van het land heeft een gematigd maritiem klimaat dat wordt beïnvloed door de Noordzee of de Atlantische Oceaan. In het zuidelijke deel van Frankrijk, aan de kust van Middellandse Zee, komt het mediterrane klimaat voor. De gemiddelde temperaturen liggen hier een behoorlijk stuk hoger dan in de andere delen van het Land. Op de hoogste toppen van de Franse gebergtes komt het hooggebergte klimaat voor. Dit klimaatsoort wordt gekenmerkt door zijn extreem lage temperaturen.

Extremen

De grootste extremen die in Frankrijk voorkomen zijn de grote temperatuurverschillen in het land. Zo kan in het zuiden van het land de temperatuur al ver boven de twintig graden Celsius uitkomen terwijl het in andere delen van het land het nog vriest. Op de hoger gelegen delen van de gebergtes van Frankrijk kunnen extreem lage temperaturen voor komen. De hoogste temperaturen in Frankrijk worden gemeten in de zuidelijke delen van het land. Hier zorgt de aangename zeebries op de warmste dagen van het jaar voor de nodige verkoeling. Het zuidoostelijk deel van Frankrijk heeft gemiddeld genomen de meeste zonne-uren op jaarbasis. De noordoostelijk gelegen delen van Frankrijk staan bekend om hun vele neerslag.

Wintersport in Frankrijk

Het populairste skigebied in Frankrijk is zonder twijfel de Franse Alpen. De grootste en bekendste skigebieden van Frankrijk zoals Val Thorens, Les Deux Alpes, Paradiski en Tignes vind je hier. In totaal liggen hier honderden kilometers aan skipistes aaneengesloten en zijn er tientallen skiliften te vinden.
De Franse Pyreneeën zijn na de Alpen het grootse skigebied van Frankrijk. Veel van de skigebieden in dit deel van Frankrijk liggen op de grens met buurland Spanje en dwergstaat Andorra.

Zomerzon

In het zuidelijkste deel van Frankrijk heb je een zo goed als gegarandeerde kans op een zonvakantie. De zon schijnt hier dan gemiddeld twaalf uur per dag en de gemiddelde dagtemperatuur ligt hier net onder de dertig graden Celsius. In de andere delen van het land is de kans hierop een stuk kleiner en liggen de gemiddelde dagtemperaturen een stuk lager. Kortom; wil je een gegarandeerde zonvakantie in Frankrijk, dan moet je aan de kust van de Middellandse Zee zijn.