Musea in Frankrijk

Door heel Frankrijk heen zijn er vele musea te vinden. Of het hier nu gaat om een klein streekmuseum of zoals in Lens om een dependance van Louvre; je vindt het hier allemaal. De grootste en bekendste musea van het land vind je in de hoofdstad Parijs. Een aantal van de musea in Parijs en de rest van Frankrijk maken deel uit van de ‘Réunion des musées nationauxet du Grand Palais des Champs-Élysées’ en zijn hierdoor een semi-overheidsinstelling. Er zijn in Frankrijk veel te veel musea om deze allemaal te behandelen in deze rubriek. Daarom vind je op deze pagina de in onze ogen bijzonderste, leukste en bekendste musea van Frankrijk.Musée du Louvre (Parijs)

Het Louvre is zonder twijfel het bekendste en grootste museum van Frankrijk . Het is het drukst bezochte museum ter wereld. Elk jaar komen hier meer dan 8 miljoen mensen. Het immense museum bestaat uit drie delen; de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. Het museum is gevestigd in een voormalig paleis en opende in 1793 voor het eerst zijn deuren als museum. Dit maakt het Louvre één van de oudste musea ter wereld. Het was tijdens het bewind van Napoleon dat het Louvre is uitgegroeid tot één van de belangrijkste musea ter wereld. In de vorige eeuw is het museum meerdere keren vergroot en uitgebreid en sinds 2012 is er een dependance van het Louvre, net buiten de stad Lens.
In het Louvre bevinden zich enkele topstukken uit de kunstgeschiedenis. Denk hierbij aan de Venus van Milo, de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, De Vrijheid leidt het Volk van Eugène Delacroix en Hendrik IV en Maria de’ Medici van Peter Paul Rubens.

Vermijd de wachtrij bij het Louvre en koop op voorhand online je entreebewijs.

Centre Georges Pompidou (Parijs)

Het Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou in Parijs staat in de volksmond beter bekend als Centre Pomidou. Dit culturele centrum is één van de meest toonaangevende centra voor moderne kunst ter wereld. In het complex, dat is ontworpen door de architecten Richard Rogers en Renzo Piano in opdracht van de toenmalige president Georges Pompidou, bevinden zich naast een museum ook allerlei culturele centra. Zo zijn er een bibliotheek, een boekenwinkel en een grote expositieruimte te vinden. In het Musée national d’art moderne, vaak afgekort als MNAM, is één van de omvangrijkste collecties van moderne kunst ter wereld te zien. Het MHAM neemt twee verdiepingen van het Centre Pompidou in.
Het plein voor het museum ‘Place Pompidou’ is erg populair bij straatartiesten. Mimespelers, levende standbeelden en acrobaten vertonen hier hun kusten. Op dit plein staan enkele kunstwerken en een fontein met daarin verschillende moderne waterspuwers.

Musée d'Orsay (Parijs)

Het Museum d’Orsay is gevestigd in het voormalige treinstation Gare d’Orsay in Parijs en bezit één van de meest omvangrijke impressionistische kunstcollecties ter wereld. Het museum is gewijd aan de westerse kunst uit de periode tussen 1848 en 1914. Er hangen meerdere schilderijen van de kunstenaars Monet, Manet, Renoir, Cezanne, van Gogh, Degas en Toulouse-Lautrec. Er staan tevens meerdere beelden van Rodin in het museum. De collectie van het museum is onder andere tot stand gekomen met schilderijen van het Louvre en het Centre Georges Pompidou.
Het gebouw op zich is al een bezoek waard. Het voormalig spoorwegstation is aan het aan het einde van de vorige eeuw gebouwd en werd in 1900, tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs, officieel geopend.

Bezoek het Musée d’Orsay zonder in de wachtrij te moeten staan

Musée du quai Branly (Parijs)

Het Quai Branly-museum is één van de grote nieuwere musea in Parijs. Het museum ligt niet ver van de Eiffeltoren. Met de bouw van het museum werd in 1996 begonnen en het museum werd officieel geopend in 2006 door de toenmalige president Jacques Chirac. Het museum is gewijd aan de verschillende beschavingen uit Afrika, Azië, Oceanië en Noord- en Zuid-Amerika. Dit prachtig vormgegeven gebouw beschikt over een zeer uitgebreide collectie met meer dan 300.000 kunststukken uit de verschillende werelddelen. Er worden slecht 3.500 objecten permanent tentoongesteld. Het museum is onderverdeeld in vier delen , één voor elk continent; Afrika, Azië, Oceanië en Noord- en Zuid-Amerika. De collectie van het museum bestaat hoofdzakelijk uit de collectie van het Musée de l’Homme en het vroegere musée national des Arts d’Afrique et d’Océanie. Daarnaast worden er in het Musée du quai Branly enkele topstukken uit het Louvre getoond.

Palais des Beaux-Arts de Lille

Het museum der schone kunsten van Rijsel behoort tot mooiste en belangrijkste musea van Frankrijk. de permanente collectie van het museum is na het Louvre het meest uitgebreide van heel Frankrijk. Er hangen en staan hier kunstwerken van Rubens, Brueghel, van Dyck, Goya, Donatello, Rodin, Monet en Picasso. Kortom alle grote kunstenaars van de afgelopen eeuwen zijn hier vertegenwoordigd. Na een grote renovatie in de vorige eeuw is er een nieuw stuk achter het museum gebouwd. Tegenwoordig wordt dit gebruikt als expositieruimte voor jonge onderscheidende kunstenaars.
In het Palais des Beaux-Arts van Lille worden met regelmaat grote tentoonstellingen georganiseerd. Tijdens deze exposities kan het erg druk zijn in het museum; wachtrijen om het museum te mogen betreden zijn dan geen uitzondering.

Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain (Nice)

Het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain, vaak afgekort als MAMAC, beschikt over zowel een grote collectie schilderijen als kunstobjecten. Veel van de kunstobjecten staan opgesteld in de beeldentuin van het museum. Tot de vaste collectie van het museum behoren een groot aantal kunstwerken van de kunstenares Niki de Saint Phalle. Een groot deel van het museum is gewijd aan de Amerikaanse abstracte kunst, maar er zijn ook zalen te vinden waar kunstwerken behorend tot het ‘minimalisme’ en de ‘popartbeweging’ worden tentoongesteld. het MAMAC heeft onder andere kunstwerken in zijn collectie van Keith Haring, Andy Warhol, Christo en Jean Tinguely.

Musée National de Préhistoire (Les Eyzies de Tayac)

In de Dordogne bij de plaats Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil ligt het nationaal museum van de prehistorie van Frankrijk. Het is één van de belangrijkste musea ter wereld op het gebied van de prehistorie. Het museum is gevestigd in een voormalig fort dat geheel verbouwd is om dit museum erin te kunnen huisvesten.
Er zijn in het museum meerdere zalen te vinden waar je een impressie krijgt van verschillende periodes van de prehistorie. Naast verschillende soorten werktuigen zijn er meerdere primitieve kunstwerken te zien. Door middel van verschillende filmpjes wordt er uitgelegd hoe deze werktuigen en kunstwerken tot stand zijn gekomen. Op het binnenplein van het museum staat een groot beeld van een neanderthaler.Musée Toulouse-Lautrec (Albi)

In Albi, het geboortedorp van de schilder Henri de Toulouse-Lautrec, is het Musée Toulouse-Lautrec te vinden. Deze kunstenaar, die bij het grote publiek vooral bekend is van zijn affiches die hij voor de Moulin Rouge maakte, heeft een grote verzameling aan impressionistische schilderijen nagelaten. Veel van zijn schilderijen hangen in de grootste musea ter wereld, maar in Albi is tevens een mooie uitgebreide collecte van zijn werken te vinden.
Het museum is in 2012 weer geopend voor het publiek na een grootscheepse verbouwing van elf jaar. Het museum is gevestigd naast de Kathedraal van Albi die je tijdens een bezoek aan de stad zeker niet mag overslaan.

Musée des Beaux-Arts de Dijon

In het centrum van Dijon staat het Museum der Schone kunsten van de stad. Dit is één van de grootste musea van Frankrijk en is gevestigd in het vroegere Paleis van de hertogen van Bourgondië. In het museum zijn meerdere collecties ondergebracht. Zo is er een afdeling ‘Egyptische antiquiteiten’ met dodenmaskers en Fayum-portretten. In het deel dat gewijd is aan de renaissancekunst hangen onder andere schilderijen van Breughel, Rubens en Titiaan. In het museum is een belangrijke verzameling beelden en schilderijen uit de negentiende eeuw te vinden. Er hangen hier werken van de kunstenaars Monet, Manet en Delacroix.
Het Musée des Beaux-Arts de Dijon is één van de belangrijkste musea van Frankrijk als het aankomt op grafische kunst. In het museum liggen meer dan 10.000 tekeningen en meer dan 60.000 gravures van grote kunstenaars zoals Théodore Rousseau en Amedeo Modigliani.

Musée Rodin (Parijs)

In het voormalige huis van de beeldhouwer en schilder Auguste Rodin in Parijs is het Musée Rodin gevestigd. Rodin is voornamelijk bekend van zijn beeldhouwwerken maar in het museum zijn er meerdere schilderijen van hem te zien. In de beeldentuin die bij het museum hoort zijn enkele van zijn grootste werken te vinden, zoals ‘Le Penseur ‘ (De Denker) en de ‘La Porte de l’enfer’ (Poort van de hel).
Het beeldhouwwerk wat Rodin van de romanschrijver Honoré de Balzac maakte is eveneens in de tuin van het museum te vinden. Dit beeld werd op het moment van maken verafschuwd en geweigerd door de opdrachtgever, maar is later door grote kunstenaars bestempeld als meesterwerk.