Frankrijk voor beginners

Frankrijk | steden | regio's | bezienswaardigheden | musea | typisch Frans  | reisinformatie | weer & klimaat | links

Regio's in Frankrijk

In totaal zijn er in Frankrijk 22 regio's te vinden. Dit is inclusief het eiland Corsica en er liggen nog 5 regio's buiten het vaste land van Frankrijk. Dit zijn de overzeese gebieden Guadeloupe, Martinique, Guyane, Réunion en Mayotte. Deze vormen allemaal een departement/regio. De populairste regio's binnen het vaste land van Frankrijk worden op deze pagina beschreven. Wij hebben getracht over deze populaire regio's een kort en bondig beeld te schetsen met daarbij de hoogtepunten en het karakter van de desbetreffende regio vermeld. Veel van de Franse regio's hebben hun eigen gebruiken en specialiteiten; in sommige gevallen zelfs een eigen taal. De regio's Hoog en Laag Normandië hebben we voor het gemak samengevoegd.
De regio's in Frankrijk worden onderverdeeld in verschillende departementen in totaal zijn er in Frankrijk 101 verschillende departementen.

Frankrijk bezienswaardigheden

Frankrijk is een enorm divers land vol cultuur, natuur en fraaie bezienswaardigheden. Je zou wel een top duizend van hotspots kunnen samenstellen. Uit dat enorme aanbod heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Frankrijk bezienswaardigheden top 10

 

Ile de France
De regio Ile de France is één van de kleinste regio's in Frankrijk, maar is met de hoofdstad Parijs de dichtstbevolkte regio van Frankrijk. In deze regio wonen meer mensen dan bijvoorbeeld in België, Griekenland, Portugal of Noorwegen. De regio is opgesplitst in acht departementen waarvan enkelen niet meer zijn dan grote buitenwijken van Parijs. Binnen de regio Ile de France vind je enkele van de grootste toeristische attracties van Frankrijk. De bekendste voorbeelden hiervan zijn Disneyland Parijs, Versailles, het Louvre, de Eiffeltoren, Musée d'Orsay en de Notre Dame.
De naam Ile de France betekend letterlijk eiland in Frankrijk. Deze naam heeft de regio te danken aan het feit dat de regio omsloten wordt door meerdere rivieren waardoor het letterlijk een eiland in Frankrijk is. Naast de stad Parijs liggen de steden Evry, Nanterre, St. Denis de Basilique en Pontoise in de regio Ile de France.

Normandië
Normandië is één van de noordelijkste regio’s van Frankrijk. Het heeft een prachtig landschap van ruige kustlijnen en brede stranden gevormd door wind en zee. De regio is een beetje grof en ongepolijst,maar dat is ook juist de schoonheid en charme ervan. De boogrotsen bij Etretat zijn zo bijzonder dat ze al vele kunstenaars hebben geïnspireerd. Kunstschilder Monet was woonachtig in de regio en schilderde er een wereldberoemd schilderij. Door de strategische ligging aan het kanaal was Normandië vaak het toneel van oorlog en geweld. De vele burchten en kastelen zijn hier stille getuigen van. Bekender zijn echter wellicht het tapijt van Bayeaux, van de aanval van Willem de Veroveraar richting Engeland, en natuurlijk de altijd indrukwekkende D-day stranden. Vele bezoekers komen hier nog steeds elk jaar om de helden van toen te herdenken. Eén van Frankrijk's meest bijzondere monumenten staat ook in Normandië. Of eigenlijk, technisch gesproken, in de Normandische zee. De Mont St. Michel is een tot de verbeelding sprekende berg met klooster. Niet alleen het landschap is ruig, ook de Normandische keuken kenmerkt zich door ruige uitgesproken smaken. Lekkere geurige kaasjes zoals Saint Nectaire of een stevig glaasje Calvados staan hier tijdens een vakantie op het menu.
www.landenportal.nl/normandie.htm

Rhône – Alps
De Alpen zijn met hun hoge toppen het dak van West-Europa. De mooie bergen zijn natuurlijk dé toeristische attractie in deze regio. Het hele jaar door is men in deze regio erg actief. Vooral in de wintermaanden bruisen de dorpen bovenop de bergen van het leven. Er wordt hier volop geskied, gesnowboard en gelanglauft. Er zijn veel grote skigebieden met prima pistes en veel gezelligheid. In de zomermaanden verplaatst het leven zich meer naar het dal. Skiliften worden dan vooral gebruikt door wandelaars die er de bergen mee in gaan om op grote hoogte wandelingen te maken en te genieten van spectaculaire vergezichten. Durfals nemen de mountainbike mee naar boven en laten zich de berg afstorten, gaan Canyoningen of klimmen op de steile wanden. Wil je jezelf eens flink afbeulen, spring dan op de racefiets en beklim een van de hellingen. Bergen met mythische reputatie uit de tour de France liggen veelal in dit gebied. Elke zomer kan men menig wielrenner de Alp d’Huez of Croix-de-Fer zien beklimmen. Kortom , een regio waar veel activiteiten zijn.

Midi Pyrenees
De Midi Pyrenees is de grootste regio van Frankrijk en beslaat maar liefst acht departementen. De regio ligt in het zuiden van Frankrijk waar het de grens vormt met Spanje en Andorra. Het landschap bestaat hier in het zuiden voornamelijk uit de Pyreneeën die richting het noorden geleidelijk overgaan in het dal van de Dordogne. De hoofdstad van de regio is Toulouse. Andere steden die je niet mag missen in de Midi Pyrenees zijn Millau, Albi, Moissac, Figeac, Saint-Cirq lapopie en Cahors. Bij de plaats Millau ligt het wereldberoemde viaduct van Millau. Dit viaduct over de Tarn is 343 meter hoog en is hiermee de hoogste brug van ter wereld.
De stad Albi staat sinds 2010 op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Enkele bezienswaardigheden van de stad zijn de Kathedraal van Saint-Cécile, de Pont Vieux en het Museé Toulouse-Lautrec. De Kathedraal van Saint-Cécile ook wel Kathedraal van Albi genaamd is één van de grootste bakstenengebouwen van Europa.
De departementen Ariège, Aveyron, Gers, Haute-Garonne, Hautes-Pyrénées, Lot, Tarn en Tarn-et-Garonne liggen in de regio Midi Pyrenees.

Auvergne
Auvergne ligt in het centraal zuidelijk gelegen deel van Frankrijk. Tot de regio behoren de departementen Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dôme. De grootste stad van de regio is de hoofdstad Clermont-Ferrand. Andere noemenswaardige plaatsen in deze regio zijn Vichy, Le Puy-en-Velay Moulins en Aurillac. Het karakter van de Auvergne wordt bepaald door het Centraal Massief dat het grootste deel van de regio vormt. De hoogste piek van het Centraal Massief de Puy de Sancy is in deze regio te vinden. In de wintermaanden zijn de hoogste toppen van dit gebergte bedekt met sneeuw. Het gebied staat bekend om zijn talloze grotten, spelonken, ravijnen en warmwaterbronnen. Bij de stad Vichy liggen enkele van de bekendste warmwaterbronnen van Frankrijk. Hierdoor is Vichy een populair kuuroord.
Bij het dorpje Saint-Ours-Les-Roches, niet ver de hoofdstad Clermont-Ferrand, ligt het attractiepark Vulcania waar je alles verteld wordt over vulkanen.

Poitou Charentes
De regio Poitou Charentes ligt in het zuidwestelijke deel van Frankrijk tussen de regio's Pays De La Loire, Centre en Auqatanië in. In de Poitou Charentes liggen de departementen Charente, Charente-Maritime, Deux-Sèvres en Vienne. De regio staat bekend om zijn prachtige kuststreek. Deze kuststreek is minder populair als zon-, zee- en strandbestemming en daarom erg populair bij de zogenaamde eco-toeristen.
De hoofdstad van deze regio is Poiteirs. Deze stad is gesticht door de Romeinen die hier aquaducten en thermen aanlegden. Zij bouwden hier tevens het grootste amfitheater van Frankrijk,maar dit is helaas verloren gegaan. Andere bekende plaatsen in Poitou Charentes zijn Rochefort, Cognac en La Rochelle. De prachtige eilanden Île d’Oléron en Île de Ré behoren tevens tot deze regio. De kustplaats La Rochelle is één van de mooiste steden van deze regio. Vooral de oude haven van de stad mag je niet missen. Voor de kust van Poitou Charentes ligt het oude gevangenis Fort Boyard. Dit fort dankt zijn naamsbekendheid aan het gelijknamige televisieprogramma.

Aquitanië
Aquitanië of Aquitaine is gelegen aan de kust in het zuidwesten van Frankrijk. Zoals de naam al doet vermoeden is het een zeer waterrijk gebied. Het gebied wordt doorkruist door enkele grote rivieren zoals de Dordogne en de Lot. Het landschap is heel divers. Van uitgestrekte kuststreken, glooiende rivieroevers tot de hoge bergen van de Pyreneeën. De hoofdstad van de regio is Bordeaux. De streek staat bekend om zijn uitstekende wijnen die hier bij de verschillende wijngaarden worden gemaakt. In Aquatanië liggen de departementen Dordogne, Gironde, Landes, Lot-et-Garonne en Pyrénées-Atlantiques. Naast de hoofdstad Bordeaux zijn de plaatsen Biarritz, Bayonne, Pau en Périgueux zeker het bezoeken waard. In deze regio vindt je de la Grotte de Cap Blanc waar nog resten van prehistorische kunst te zien is.
De Vézère Vallei is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. In deze vallei bevinden zich enkele prachtige overblijfselen van het Palaeolitische Tijdperk.

Centre
De regio Centre kenmerkt zich natuurlijk door de rivier de Loire die door de regio heen meandert. De Loire staat vooral bekend om de wijn en de kastelen. Veel wijnhuizen hebben bij hun wijngaard een eigen winkel en proeflokaal. Een erg leuk uitje is dan ook enkele lokalen wijnboeren af te gaan en te proeven van al dat lekkers. De Loire was tijdlang een erg strategische plaats in Frankrijk en kende daarom vele burchten en kastelen. Later, toen de strategische functie was uitgewerkt, kwam de rijke adel naar de Loire om er hun buitenhuisjes te bouwen en er te jagen en te feesten. Vele kastelen in de regio zijn te bezoeken. Het kasteel Chambord is hier één van de indrukwekkendste voorbeelden van. De laatste jaren profileert de Loire zich ook steeds meer als fietsregio. Het vlakke land direct naast de rivier kent prima fietspaden en de toeristische dienst van de regio zorgt de laatste jaren voor steeds meer bewegwijzerde fietsroutes. Een leuke manier om dit gebied te verkennen. Vergis je echter niet; het achterland van de Loire is erg steil en kent pittige klimmetjes. Blijf dus voor een relaxte fietstocht dichtbij de rivier.

Provence - Alpes - Côte d'Azur
Heerlijk geurende lavendelvelden, tjirpende krekels en een klein dorpje in de zinderende zon. De Provence en Côte d’Azur zijn zeer geliefd bij de toerist, en met reden. Het is één van de zonnigste regio’s van Frankrijk en zo diep zuidelijk heb je een flinke kans op goed weer. De Provence en Côte d’Azur barsten ook nog eens van de cultuur en historie. Prachtige oude plaatsen zoals Arles, Avignon en Montpellier. Maar ook Romeinse oudheid zoals het amfitheater in Orange of de befaamde Pont du Gard. De Provence heeft daarnaast ook nog eens een prachtig landschap dat vele kunstenaars zoals Matisse en Van Gogh inspireerde. Komt men dichter bij de kust, dan zit men aan de Côte D’Azur. Mooie zee en heerlijke stranden. En natuurlijk vind je hier de mondaine badplaatsen met bijbehorende jetset zoals Cannes en Nice.

Pays de la Loire
Deze regio is genoemd naar de rivier die hier uitmondt in de zee. Deze regio ligt grotendeels aan de kust en bestaat uit ruige kustgebieden afgewisseld met mooie brede stranden. Voor wie sportief is ingesteld is dit een prima vakantiebestemming. Activiteiten rondom de kust of wandelen en fietsen in het binnenland zijn geliefde bezigheden. Voor wie dol is op historische oudheden is een bezoek aan de menhirs of een van de vele kastelen aan de monding van de Loire een aanrader. Pays de Loire is ook de regio van de 24-uursrace van Le Mans. Het is één van de grootste autowedstrijden in de wereld. Grote stad in de regio is Nantes. Vroeger was dit de hoofdstad van Bretagne. Tegenwoordig is het een bruisende grote stad met tal van leuke bezienswaardigheden, musea, kastelen en bijzondere tentoonstellingen zoals Les machines de Nantes. Op dit eiland staan futuristische bouwwerken van onder andere enorme olifanten.

Languedoc - Roussillon
De regio Languedoc - Roussillon ligt in het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zee. Het is een samenvoeging van de twee historische provincies Languedoc en Roussillon. In de regio Languedoc - Roussillon liggen de departementen Aude, Gard, Hérault, Lozère en Pyrénées-Orientales. Naast de hoofdstad Montpellier zijn de steden Nîmes, Béziers, Narbonne, Perpignan, Menden en Carcassonne de belangrijkste steden van de regio. De plaats Carcassonne is door de Unesco bijna geheel op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. De Cité van Carcassonne trekt jaarlijks meer dan drie miljoen toeristen. Langs de stad loopt het Canal du Midi dat van de stad Toulouse naar de Middellandse Zee loopt. Dit kanaal is tevens opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
In de Languedoc - Roussillon komt de Tramontana voor. Deze windsoort, die veel op de Mistral lijkt, komt verder nog alleen voor in de Spaanse regio Alt Empordà en op het eiland Menorca. De streek is bekend om zijn kilometerslange zandstranden met op de achtergrond de uitlopers van het Centraal Massief en de Pyreneeën.

Bretagne
Bretagne is een van de meest toeristische regio's van Frankrijk. Deze landtong steekt uit in de Atlantische oceaan en is dan ook grotendeels door wind en zee gevormd. In Bretagne vind je prachtig brede stranden en pittoreske kleine vissersdorpjes waar je kan genieten van de plaatselijke dagvangst. Quimper, Concarneau, Brest en St malo zijn mooie oude steden waar de geschiedenis nog steeds prachtig is vertegenwoordigd in de mooie oude huizen. De noordkant van Bretagne is wat ruiger en heeft een iets grover karakter. De zuidkant is wat zachter en heeft met zijn witte huizen en blauwe luiken een echte Bretonse uitstraling. Bijzonder zijn ook de zoutvelden bij Guerande en de menhirs in de buurt van Carnac. Ook de sportieve vakantieganger wordt prima bediend in Bretagne. Uiteraard is er de zee waar van watersportactiviteiten worden aangeboden,maar ook wandelaars en fietsers komen ruimschoots aan hun trekken door de vele uitgezette wandel- en fietstochten.
www.landenportal.nl/bretagne.htm
 

Dorpjes

Frankrijk telt honderden dorpen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Het ene dorp is nog meer schilderachtig dan het andere.
Op de mooiste dorpjes van Frankrijk vind je een selectie van geweldige Franse dorpjes.

Meer info over Frankrijk

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Frankrijk:
Frankrijk informatie en tips

Frankrijk informatie
Frankrijk toerisme
Frankrijk weer & klimaat
wikipedia

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy