Steden in Frankrijk

Naast de vele prachtige dorpjes en uitgestrekte natuurgebieden zijn er in Frankrijk behoorlijk wat indrukwekkende steden te vinden. De mooiste grootste en belangrijkste stad van het land is natuurlijk Parijs, maar het land heeft meer te bieden. Denk hierbij aan het hautaine Cannes, het verrassende Nantes of de pauselijke stad Avignon. De meeste Franse steden zijn oude steden die al sinds de jaartelling bestaan en sommige zijn nog gesticht door de Romeinen. Een aantal van deze steden staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Andere steden zijn juist weer beroemd om hun wijn of hun locale specialiteiten. Door heel Frankrijk heen liggen er prachtige en bijzondere steden. Een aantal van deze steden hebben we beschreven op deze pagina.Parijs

Parijs de hoofdstad en de grootste stad van Frankrijk. In het grootstedelijk gebied van de stad wonen meer de elf miljoen mensen waardoor Parijs in de top tien staat van grootste steden van Europa. De stad wordt in tweeën gesplitst door de Seine die dwars door het hart van de stad stroomt.
Parijs is een bezienswaardigheid op zich. Enkele van de meest typische Franse gebouwen zoals de Eiffeltoren, de Sacre Coeur en de Arc de Triomph zijn hier te vinden. Tevens zijn enkele van de belangrijkste musea van Frankrijk in deze stad te vinden. Denk hierbij aan het Louvre, Museum d’Orsay en het Centre de Pompidou. Andere trekpleisters van de stad zijn de Moulin Rouge, de Champs-Élysées en de wijk Montmartre. Net buiten Parijs bevinden zich twee van de grootste trekpleisters van Frankrijk; Disneyland Parijs en het kasteel Versailles.

Lees ons verslag van Parijs in 12 uur

Nice

In de regio Provence – Alpes – Cote d’Azur ligt de stad Nice, één van de belangrijkste toeristische trekpleisters in het zuidoostelijke deel van Frankrijk. Nice is één van de grootste en belangrijkste steden aan de Franse Riviéra. De stad is in de vierde eeuw voor Christus gesticht door de Grieken en sindsdien uitgegroeid tot een drukke havenstad aan de Middellandse Zee. Bij de stad ligt het op één na grootste en drukste vliegvelden van Frankrijk.
Enkele bezienswaardigheden in de stad zijn de tuinen van Arènes et jardins de Cimiez, het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain en de prachtige boulevard van de stad. De boulevard van Nice staat beter bekend als de Promenade des Anglais. Aan deze boulevard bevinden zich de belangrijkste hotels en casino’s van de stad.

Marseille

Marseille is de hoofdstad van de regio Provence – Alpes – Cote d’Azur en behoort tot de vijf grootste steden van Frankrijk. De stad is in de zesde eeuw voor Christus gesticht door de Grieken. De overblijfselen hiervan zijn nog steeds te zien in het Jardin des Vestiges. De laatste jaren is, mede door de komst van een TGV-lijn tussen Parijs en Marseille, het toerisme sterk toegenomen.
In Marseille zijn nog veel overblijfselen uit vervlogen tijden te vinden. De oude haven, Fort Saint-Jean, Palais Longchamp en de Abdij Saint-Victor uit de vijfde eeuw zijn hier mooie voorbeelden van. Vooral de oude haven, hier beter bekend als de Vieux-Pont, is één van de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Deze haven aan de Middellandse zee is nog steeds in gebruikt en is een populaire aanlegplaats voor dagtoeristen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van haven vernietigd, maar is tegenwoordig weer in zijn oude glorie te bewonderen.

Bordeaux

Deze prachtige stad in de regio Nouvelle-Aquitanië dankt zijn naamsbekendheid voornamelijk aan de gelijknamige wijnsoort. Bordeaux zelf is zeker een bezoek waard wanneer je in de buurt van de stad bent. Uiteraard kun je hier de verschillende wijnen proeven, maar de stad heeft nog veel meer te bieden. Door de stad loopt de rivier de Garonne die in de Pyreneeën ontspringt. Over deze rivier ligt de prachtige brug de Pont de Pierre. Het oude centrum van Bordeaux, dat de bijnaam Port de la Lune draagt, staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De bijnaam Port de la Lune is afgeleid van de maanvormige haven in Bordeaux. In de binnenstad liggen enkele prachtige pleinen zoals het Place des Quinconces, Place de la Victoire en de Place de la Bourse. Het Place des Quinconces is het grootste plein van Frankrijk en één van de grootste van Europa.

Cannes

Cannes is een populaire vakantiebestemming in de regio Provence-Alpes-Cote d’Azur. Cannes ligt niet ver bij de stad Nice en is vooral bekend om zijn prachtige zandstranden. Daarnaast dankt de stad zijn naamsbekendheid aan het filmfestival van Cannes dat hier elk jaar gehouden wordt. Tijdens het festival stroomt de hele stad vol met beroemde acteurs, regisseurs en producenten. Deze verblijven in één van de vele vijfsterren hotels of op een luxueuze jacht in de jachthaven van Cannes. De Boulevard du Croisette is de plek in Cannes om te zien en gezien te worden.
Voordat de aristocraten de stad in de negentiende eeuw ontdekten was Cannes een slaperige kustplaats. Dit veranderde snel toen de internationale Jetset ligt hier zijn prachtige villa’s bouwden. De grotere hotelketens lieten er luxe hotels bouwen en legden er de eerste zandstranden aan. Tegenwoordig is Cannes één van de populairste maar ook één van de duurste bestemmingen aan de Franse Riviéra.Lille

Net over de grens met België in de regio Hauts-de-France ligt de prachtige stad Lille bij onze zuiderburen ook wel bekend als Rijsel. Deze vroegere hoofdstad van het Graafschap Vlaanderen bestaat uit een mengeling van Franse en Vlaamse invloeden. Veel van de oude gebouwen in Lille zijn in de loop der jaren prachtig gerestaureerd en weer in hun volle glorie te bewonderen. Vooral de gebouwen die aan de Place du Général-de-Gaulle en het Plâce du théatre staan zijn prachtig. De grote publiekstrekkers van de stad zijn het Palais des Beaux-Arts, de Notre-Dame de la Treille-kathedraal en de Citadel van Rijsel. In het park van de Cidatel van Rijsel ligt de Parc Zoologique de Lille. Dit is, mede doordat hij gratis te bezoeken is, één van de drukst bezocht dierentuinen van Frankrijk. Mede door de komst van een TGV station Lille Gare Europe en doordat Lille in 2004 Europese hoofdstad van Europa was is het toerisme in de stad de laatste jaren erg toegenomen.

Montpellier

Montpellier is een grote stad in Zuid-Frankrijk in de regio Occitanie. Montpellier is een echte studentenstad met meer dat 50.000 studenten die in de stad verblijven. De eerste universiteit in Montpellier opende in 1289 zijn deuren en is één van de oudste universiteiten van Europa. Het centrum van de stad staat bekend als Place de la Comédie. Binnen dit centrum vind je de meeste bezienswaardigheden van Montpellier. Het centrale deel van de Place de la Comédie staat ook wel bekend als Place de l’Oeuf, op dit plein staat de fontein de Trois Grâces. Het originele beeld van deze fontein is te vinden in het Musée Fabre. In Montpellier staat het Aqueduc de Saint-Clément dat op het eerste gezicht aandoet als een Romeins aquaduct, maar uit de achttiende eeuw stamt. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de Citadel van Montpellier, de Opéra Comédie, Arc de triomphe Le Peyrou en de Jardin des Plantes.

Avignon

Avignon is een middelgrote stad in het zuiden van Frankrijk in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. De stad heeft meerdere bijnamen waarvan Babylon aan de Rhône waarschijnlijk de bekendste is. Het historische centrum van Avignon staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De officiële inschrijving hiervan luid “Historisch centrum van Avignon: pauselijk paleis, bisschoppelijk ensemble en brug”.
Avignon is voornamelijk bekend als de plaats waar de paus zat toen hij uit Rome was verbannen. Later is het pauselijke paleis gebruikt door enkele tegenpausen. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de Pont St-Bénezet, Fort Saint André en de twaalfde-eeuwse kathedraal Notre Dame des Doms. Elk jaar wordt er in Avignon een groot theaterfestival gehouden, Het Festival van Avignon. Tijdens dit festival worden er in het theater, maar ook op straat verschillende optredens gegeven.

Lyon

Lyon is een grote stad in het centraal oostelijke deel van Frankrijk in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Lyon is qua inwoners één van de grootste steden van Frankrijk en het grootstedelijk gebied van de stad is het op één na drukst bevolkte van Frankrijk. Lyon is gesticht door de Romeinen in de eerste eeuw na Christus en is in de loop van de eeuwen onderdeel geweest van vele koninkrijken. Ondanks dat er een aantal gebouwen in de stad tijdens de Franse revolutie zijn vernield is er nog genoeg te zien in de stad. Enkele bezienswaardigheden in de stad zijn de Notre-Dame de Fourvière, Kathedraal van Lyon met zijn astronomisch uurwerk, Gallo-Romeins museum van Fourvière en het Musée des Beaux-Arts. De oude binnenstad van Lyon is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. De gebroeders Lumière vonden in Lyon in de negentiende eeuw het eerste filmtoestel uit en werden hierdoor de grondleggers van de huidige film.

Toulouse

Toulouse behoort tot de vijf grootste steden van Frankrijk en is de hoofdstad van de regio Occitanie. De stad ligt aan de rivier de Garonne in het departement Haute-Garonne. Toulouse is een oude stad die al enkele eeuwen voor Christus werd gesticht en in de derde eeuw na Christus door de Romeinen werd ommuurd. In 778 werd het Graafschap Toulouse gesticht en bloeide de stad langzaam op tot de stad die het nu is. Bij de stad is het eindpunt van het Canal du Midi die hier over gaat in het gekanaliseerde deel van de Garonne.
Tegenwoordig is Toulouse de Europese hoofdstad voor de lucht- en ruimtevaart. Zo heeft de Europese Ruimtevaartorganisatie hier een basis, zit het hoofdkantoor van Airbus in Toulouse en vind je hier het attractiepark Cité de l’espace. Enkele bezienswaardigheden in Toulouse zijn het Capitool, de Donjon du Capitole, de Pont Neuf, de Kathedraal Saint Étienne van Toulouse en de Jardin Japonais.

Metz

In het noordoosten van Frankrijk aan de oevers van de Moezel ligt de stad Metz. De stad ligt in de voormalige regio Lotharingen waar het bovendien de hoofdstad van is. Metz is een oude stad die in vroegere tijden nog de hoofdstad is geweest van Gallië. Later werd het de hoofdstad van het Koninkrijk Austarië en onderdeel van het Duitse Rijk. In de zestiende eeuw werd Hendrik II van Frankrijk tot koning gekroond van Metz en ging de stad bij Frankrijk behoren. Na de Frans-Duitse Oorlog werd Metz weer door Duitsland ingelijfd, maar sinds de Eerste Wereldoorlog behoort de stad weer tot Frankrijk.
In Metz zijn nog veel sporen van de bewogen geschiedenis van de stad terug te vinden. De Kathedraal van Metz, Moyen Pont en de Porte des Allemands zijn hier mooie voorbeelden van. In 2010 is er in Metz een dependance geopend van het Centre Georges Pompidou, Centre Pompidou-Metz.

Nantes

Nantes is een grote havenstad in de regio Pays de la Loire en is historisch gezien de hoofdstad van de regio Bretagne. De stad ligt op de plaats waar de Erdre en Sèvre in de Atlantische oceaan stromen. Nantes is een oude stad die al in de vierde eeuw na Christus een bisschopszetel had en in deze periode een belangrijk handelscentrum was. Dit is in de loop van de eeuwen nauwelijks veranderd en nu ligt er bij de stad een grote haven met een ondergronds spoorwegsysteem. Hoewel Nantes in de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk werd verwoest zijn er nog veel bezienswaardigheden in de stad te vinden. De Kathedraal van Nantes, het cultureel centrum Lieu unique, de opera Nantes-Angers, Les Machines de l’île en de Hangar à Bananes zijn hier goede voorbeelden van weg. Het Château des ducs de Bretagne is één van de bijzonderste gebouwen in de stad. In dit kasteel is het historisch museum van Nantes gevestigd.

Nancy

Nancy is een middelgrote stad in het noordoosten van Frankrijk in de regio Lotharingen. Het is een relatief jonge stad die in de elfde eeuw na Christus is ontstaan en sinds die tijd de hoofdstad van het Hertogdom Lotharingen is geweest. Tegenwoordig is Metz de hoofdstad van deze regio. Anders dan vele andere steden in dit deel van Frankrijk is Nancy nooit in Duitse handen geweest en bleef Nancy zelfs na de Frans-Duitse Oorlog een Franse stad. Dit heeft in de achttiende eeuw voor een enorme groei gezorgd en hierdoor kwam de stad tot bloei. Deze groei beleefde zijn hoogtepunt toen in Nancy rond 1900 de kunstbeweging art nouveau werd opgericht.
In het oude centrum van Nancy liggen de pleinen Place Stanislas, Place de la Carrière en Place d’Alliance. Deze in de achttiende eeuw aangelegde pleinen zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn Parc de la Pépinière, Musée de l‘École de Nancy, Musée des Beaux-Arts en de Opéra National de Lorraine.

Straatsburg

Straatsburg, of zoals ze hier zeggen Strasbourg, is een grote stad in het noordoosten van Frankrijk in de voormalige regio Elzas waar het tevens de hoofdstad van is. De stad ligt op de plaats waar de rivier de Ill in de Rijn stroomt. Straatsburg is in de loop van de eeuwen meerder malen van land gewisseld, maar behoort sinds de Eerste Wereldoorlog tot Frankrijk. Het historische centrum van de stad, beter bekend als de Grande Île, staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Enkele bezienswaardigheden in de stad zijn de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Straatsburg, het Palais des Rohan met het daarin gevestigde Musée des Beaux-Arts, Musée de l’Art moderne et contemporain en het Maison Kammerzell.
Omdat Straatburg niet ver van de Duitse grens ligt, is de stad tweetalig. Mede door dit feit is de stad gekozen als Europese hoofdstad en is een deel van het Europese parlement hier gevestigd. Het andere deel bevindt zich in Brussel. Ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bevindt zich in Straatsburg.