Typisch Frans

Waar denk je aan als je aan Frankrijk denkt? De meeste mensen denken dan aan wijn, kaas en stokbrood. Anderen denken aan de Eiffeltoren, de tour de France en het typische Franse eten. Op deze pagina hebben we de dingen beschreven die ons aan Frankrijk doen denken en typisch Frans zijn. Nu weten wij wel dat er over de hele wereld wijn gemaakt wordt en dat de Nederlandse kazen misschien wel beroemder zijn dan de Franse, maar toch zijn deze producten onlosmakelijk verbonden met het land. Voor champagne is dit weer een heel ander verhaal, want alleen mousserende wijn uit de Champagnestreek mag champagne heten. De Duitse variant heet sekt, de Italiaanse Prosecco en de Spaanse Cava.

Franse Wijn

Frankrijk is van oudsher het wijnland bij uitstek. Het is nog steeds één van de grootste wijnproducerende landen ter wereld. De wijn wordt in Frankrijk in vier kwaliteitscategorieën ingedeeld, hiervan heeft de Appellation d’Origine Protégée de hoogste kwaliteit. Tot enkele jaren geleden sprak men over de Appellation d’Origine Contrôlée. Hierboven zitten alleen nog de eregalerij voor wijnen, de Grand Cru. In totaal zijn er in Frankrijk veertien verschillende wijngebieden te vinden. Hiervan is Bordeaux waarschijnlijk de bekendste.
Over wijn moet echter niet te veel gesproken worden; dat moet gedronken worden. Dit doen de Fransen dan ook met volle overtuiging. De gemiddelde Fransman drinkt net iets minder dan vijftig liter wijn per jaar. Het is hier dan ook heel normaal om tijdens de lunch een wijntje te nemen en daarna weer aan het werk te gaan. Als je in Frankrijk bent en een paar doosjes wijn mee naar huis wilt nemen, kun je deze het beste bij de plaatselijke wijnboer kopen. De prijzen hiervan liggen meestal net iets lager dan in de supermarkt en je krijgt de kans om de wijn van te voren te mogen proeven.

Stokbrood

De baguette is voor veel Nederlanders het symbool van Frankrijk. Origineel is het echter een Oostenrijks brood dat in Frankrijk nog wel een Weens brood genoemd wordt. Dit neemt echter niet weg dat er geen bakker is in Frankrijk die geen stokbrood of baguette verkoopt. Anders dan wij in Nederland gewend zijn wordt het stokbrood hier niet of nauwelijks met beleg gegeten, maar wordt het hoofdzakelijk gegeten bij de hoofdmaaltijd. De meeste Fransen gebruiken het stokbrood om hun saus mee op te dippen of om het eten op hun vork te schuiven. De baguette wordt daarnaast vaak gegeten met een stuk kaas of een stukje droge worst. Bij het kaasfondue is een stokbrood onmisbaar.
Stokbrood wordt gemaakt van water, droge gist, tarwebloem en zout.

Champagne

Champagne is een mousserende wijnsoort uit Frankrijk die alleen vervaardigd mag worden in het gebied Champagne. Champagne mag uitsluitend van de druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Menier gemaakt worden. De verschillende champagnes worden onderverdeeld in meerdere klassen, hiervan zijn de Brut, Sec en Demi-sec de bekendste. Het suikergehalte van de champagne bepaalt in welke categorie de champagne thuishoort. Champagne wordt gemaakt door middel van een lang proces genaamd de méthode champenoise.
Champagne associeer je met iets feestelijks. Zo wordt er standaard met oud en nieuw champagne gedronken en is het de gewoonte om iets te vieren met een glas champagne in de hand. Daarnaast heeft het een erg luxe uitstraling en wordt het geassocieerd met succes. Niet voor niets krijgen de winnaars van een race vaak een fles champagne als beloning. Het is echter wel zonde dat de inhoud hiervan vaak over het publiek eindigt.

Kazen

Er zijn in Frankrijk tussen de vier- en vijfhonderd verschillende kazen te vinden. Deze verschillende kazen zijn in negen verschillende soorten onder te verdelen. Eén van de bekendste soorten is de witschimmelkaas waaronder de brie en de camembert valt. De andere soorten zijn de harde kazen, de blauwschimmelkazen, halfharde kazen, de geitenkazen, de schapenkazen, verse kaas, smeltkaas waaronder de beroemde La vache quirit valt en de gewassen-korst-kaas. Onder de laatste categorie vallen veel van de typische Franse kaasjes zoals ze in Nederland verkocht worden. De beste kazen in Frankrijk werden vroeger net als de wijnen voorzien van het keurmerk genaamd Appellation d’Origine Contrôlée. Tegenwoordig heet dit keurmerk Appellation d’Origine Protégée.
De beste plaats om je Franse kaasjes te kopen is bij de locale kaasboerderij of op één van de vele markten die er in Frankrijk te vinden zijn. De meeste supermarkten hebben tevens een breed aanbod in verschillenden kazen. Het is echter niet heel verstanding om je aangekochte kaas mee in de auto naar Nederland te nemen. Je zal jezelf maanden later nog afvragen waar die typische geur in je auto toch vandaan komt. De meeste Franse kazen zijn ook in Nederland te verkrijgen. Dat scheelt weer een riekende voiture.

Kruiden

Frankrijk staat bekend om zijn heerlijke kruidenmixen. De bekendste kruidenmix uit Frankrijk is waarschijnlijk de Provençaalse kruidenmix. Deze kruidenmix bestaat uit basilicum, oregano, rozemarijn, marjolein, tijm en lavendel. De lavendel wordt er voornamelijk ingestopt voor de geur en in mindere mate voor de smaak. Persillade, Mediterraanse kruiden, Piment d’Espelette en de traditionele Franse kruidenmix Quatre épices zijn ook bekend. De pepers uit de buurt van het dorpje Espelette zijn bekroond met het Appellation d’Origine Protégée keurmerk.
In heel Frankrijk kun je grote aangeplante velden met kruiden tegenkomen. De geur die hiervan afkomt is heerlijk en doet je watertanden. Op de meeste markten in Frankrijk is wel een kraam te vinden die de heerlijkste verse kruiden en kruidenmengsels aanbiedt.



Slakken/escargots

De één ziet het als een vies klein glibberig beestje de ander ziet het als een delicatesse. Voor de Fransen zijn slakken en dan met name wijngaardslakken een lekkernij. In Frankrijk bevinden zich meerdere slakkenkwekerijen die slakken kweken voor de consumptie. Naast de Wijngaardslak is de Segrijnslak een slakkensoort die hier veel voor gebruikt wordt.
Het bekendste recept voor slakken is slakken met kruidenboter. In de meeste gevallen als je hier slakken koopt zijn deze al voorbewerkt en hoef je alleen nog maar een kruidenboter te maken en daarmee de schelp op te vullen. Hierna even in de oven en smullen maar. Het kruidenmengsel Persillade wordt vaak gebruikt om de kruidenboter voor escargots mee te maken. In de meeste restaurants wordt de esgarcot gegeten met de special hiervoor ontwikkelde slakkentang en een smalle vork.

Tour de France

Drie weken per jaar staat het halve land hier op zijn kop. De Ronde van Frankrijk is de grootste en belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. Alle grote wielrenners doen hier aan mee en elk jaar trekken de live-uitzendingen hiervan miljoenen toeschouwers van over de hele wereld. De Tour de France wordt sinds 1903 georganiseerd en is sindsdien zo goed als ieder jaar verreden. Alleen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog is hij niet verreden. Het is vooral het afwisselende karakter van de koers wat de Ronde van Frankrijk interessant maakt. De ene dag zijn de renners een hele dag tegen de wind in aan het boksen op één van de Franse plateaus en de andere dag is het een afvalstrijd in één van de Franse hooggebergtes. De Alpe d’Huez en de Mont Ventoux zijn waarschijnlijk de beroemdste bergen die met regelmaat door de Tour de France worden aangedaan.

Chansons

Chanson is het Franse woord voor lied en wordt gebruikt voor de in Frankrijk populairste muziekstroming, de chansons. Chansons bestaan er in vele soorten en maten. De oudste vorm bestaat uit een zanger of zangeres die begeleid wordt door de een accordeonist. De Franse chansons hebben vele wereldberoemde chansonniers voorgebracht. Enkel bekende namen zijn Gilbert Bécaud, Charles Aznavour, Barbara, Jean Ferrat, Edith Piaf, Julien Clerc, Dalida, Patrick Bruel en Georges Moustaki.
Een Chanson is meer dan alleen een liedje, maar het is eerder een gedicht dat op muziek is gezet. In Nederland kunnen artiesten zoals Ramses Shaffy, Wende Sneijders en Boudewijn de Groot als Chansonniers gezien worden.