Vakantiegebieden in Frankrijk

Sinds 2016 zijn er twaalf Franse regio’s op het Europese vaste Land vijf overzeese gebieden en Corsica dat een speciale status heeft. Dit maakt een totaal van achttien Franse regio’s. Voor de nieuwe indeling waren er eenentwintig regio’s op het Europese vaste land. Veel van de regio’s zijn tijdens de nieuwe herverdeling samengevoegd. Zo zijn hoog en laag Normandie tegenwoordig samen de regio Normandië en vormen de Bourgogne en Franche-Comté tegenwoordig de regio Bourgogne-Franche-Comté. Vanwege uitgestrektheid van deze gebieden hebben wij ervoor gekozen om gedeeltelijk de oude indeling van de regio’s aan te houden aangevuld met enkele van de nieuwe regio’s en de populairste vakantiegebieden in Frankrijk. Op deze pagina hebben we alleen aandacht voor de de verschillende regio’s en gebieden op het Europese vaste land aangevuld met Corsica. De overzeese gebieden, Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte en Réunion behoren volgens ons niet op deze pagina thuis.

Sinds de nieuwe indeling van regio’s en departementen in Frankrijk bestaat Frankrijk niet meer uit 101 departementen, maar uit 102. Het departement Métropole de Lyon werd afgesplitst van het departement Rhône.Ile de France

De regio Ile de France is één van de kleinste regio’s in Frankrijk, maar is met de hoofdstad Parijs de dichtstbevolkte regio van Frankrijk. In deze regio wonen meer mensen dan bijvoorbeeld in België, Griekenland, Portugal of Noorwegen. De regio is opgesplitst in acht departementen waarvan enkelen niet meer zijn dan grote buitenwijken van Parijs. Binnen de regio Ile de France vind je enkele van de grootste toeristische attracties van Frankrijk. De bekendste voorbeelden hiervan zijn Disneyland Parijs, Versailles, het Louvre, de Eiffeltoren, Musée d’Orsay en de Notre Dame.
De naam Ile de France betekend letterlijk eiland in Frankrijk. Deze naam heeft de regio te danken aan het feit dat de regio omsloten wordt door meerdere rivieren waardoor het letterlijk een eiland in Frankrijk is. Naast de stad Parijs liggen de steden Evry, Nanterre, St. Denis de Basilique en Pontoise in de regio Ile de France.

Normandië

Normandië is één van de noordelijkste regio’s van Frankrijk. Het heeft een prachtig landschap van ruige kustlijnen en brede stranden gevormd door wind en zee. De regio is een beetje grof en ongepolijst, maar dat is ook juist de schoonheid en charme ervan. De boogrotsen bij Etretat zijn zo bijzonder dat ze al vele kunstenaars hebben geïnspireerd. Kunstschilder Monet was woonachtig in de regio en schilderde er een wereldberoemd schilderij. Door de strategische ligging aan het kanaal was Normandië vaak het toneel van oorlog en geweld. De vele burchten en kastelen zijn hier stille getuigen van. Bekender zijn echter wellicht het tapijt van Bayeaux, van de aanval van Willem de Veroveraar richting Engeland, en natuurlijk de altijd indrukwekkende D-day stranden. Vele bezoekers komen hier nog steeds elk jaar om de helden van toen te herdenken. Eén van Frankrijk’s meest bijzondere monumenten staat ook in Normandië. Of eigenlijk, technisch gesproken, in de Normandische zee. De Mont St. Michel is een tot de verbeelding sprekende berg met klooster. Niet alleen het landschap is ruig, ook de Normandische keuken kenmerkt zich door ruige uitgesproken smaken. Lekkere geurige kaasjes zoals Saint Nectaire of een stevig glaasje Calvados staan hier tijdens een vakantie op het menu.

Dordogne

De Dordogne is een departement en een rivier in de regio Nouvelle-Aquitaine. De Dordogne behoort tot de populairste en drukstbezochte vakantiebestemmingen binnen Frankrijk. In de zomermaanden zullen de verschillende vakantiehuizen en campings in de Dordogne gevuld zijn met Nederlandse toeristen. De stad Sarlat wordt gezien als het toeristische centrum van de Dordogne. Deze honinggele stad is van oudsher de marktplaats van de regio en heeft deze functie op woensdag en zaterdagochtend nog steeds. Drommen toeristen lopen dan door de historische straatjes van Sarlat. Verder zijn er in de Dordogne tal van oude vestingstadjes te vinden. Veel van deze pittoreske dorpjes hebben door de loop der eeuwen hun karakteristieke karakter weten te behouden.

Vendée

De Vendée is een Frans departement in de regio Pays de la Loire. De Vendée staat bekend als een van de populairste bestemmingen binnen Frankrijk voor kinderen met gezinnen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het zachte karakter van de Vendée en de 140 kilometer aan zandstranden die er te vinden zijn. De mooiste stranden van de Vendée zijn te vinden bij Olonne-sur-Mer en Les-Sables-d’Olonne. In de Vendée is in totaal ongeveer achthonderdkilometer aan fietspad te vinden wat het de fietsregio bij uitstek maakt. De fietspaden lopen langs de kust, door moerassen en langs kanalen.

De belangrijkste bezienswaardigheden in de Vendée zijn de Abdij Saint Pierre de Maillezais, Le Puy du Fou, Historical de la Vendée, de Abdij Saint Vincent de Nieut sur L’Autise en het museum Le Daviaud.Rhône – Alpes

De Alpen zijn met hun hoge toppen het dak van West-Europa. De mooie bergen zijn natuurlijk dé toeristische attractie in deze regio. Het hele jaar door is men in deze regio erg actief. Vooral in de wintermaanden bruisen de dorpen bovenop de bergen van het leven. Er wordt hier volop geskied, gesnowboard en gelanglauft. Er zijn veel grote skigebieden met prima pistes en veel gezelligheid. In de zomermaanden verplaatst het leven zich meer naar het dal. Skiliften worden dan vooral gebruikt door wandelaars die er de bergen mee in gaan om op grote hoogte wandelingen te maken en te genieten van spectaculaire vergezichten. Durfals nemen de mountainbike mee naar boven en laten zich de berg afstorten, gaan Canyoningen of klimmen op de steile wanden. Wil je jezelf eens flink afbeulen, spring dan op de racefiets en beklim een van de hellingen. Bergen met mythische reputatie uit de tour de France liggen veelal in dit gebied. Elke zomer kan men menig wielrenner de Alp d’Huez of Croix-de-Fer zien beklimmen. Kortom, een regio waar veel activiteiten zijn. De regio Rhône -Alpes maakt tegenwoordig samen met de Auvergne deel  uit de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Midi-Pyrénées

De Midi-Pyrénées is de was grootste regio van Frankrijk en beslaat maar liefst acht departementen. De regio ligt in het zuiden van Frankrijk waar het de grens vormt met Spanje en Andorra. Het landschap bestaat hier in het zuiden voornamelijk uit de Pyreneeën die richting het noorden geleidelijk overgaan in het dal van de Dordogne. De hoofdstad van de regio is Toulouse. Andere steden die je niet mag missen in de Midi-Pyrénées zijn Millau, Albi, Moissac, Figeac, Saint-Cirq lapopie en Cahors. Bij de plaats Millau ligt het wereldberoemde viaduct van Millau. Dit viaduct over de Tarn is 343 meter hoog en is hiermee de hoogste brug van ter wereld.
De stad Albi staat sinds 2010 op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Enkele bezienswaardigheden van de stad zijn de kathedraal van Saint-Cécile, de Pont Vieux en het Museé Toulouse-Lautrec. De kathedraal van Saint-Cécile ook wel kathedraal van Albi genaamd is één van de grootste bakstenen gebouwen van Europa.
De departementen Ariège, Aveyron, Gers, Haute-Garonne, Hautes-Pyrénées, Lot, Tarn en Tarn-et-Garonne liggen in de voormalige regio Midi-Pyrénées. Tegenwoordig vormen de Midi-Pyrénées samen met de voormalige Languedoc-Roussillon de nieuwe regio Occitanie.

Côte d’Azur

De Côte d’Azur is een Frans, Monegaskische kustregio. Het is een van de populairste vakantiegebieden van Frankrijk. De Côte d’Azur heeft door de jaren heen de naam gekregen als de Mondaine vakantiebestemming van Frankrijk. Dit is met plaatsen als Cannes, Saint-Tropez en Monaco niet helemaal onterecht, maar toch heeft deze kustregio meer gezichten. Zo zijn er meerdere pittoreske dorpjes en bijzondere plaatsen in de kustregio te vinden. De grootste en bekendste stad van de Côte d’Azur is Nice.

De bekendste bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur zijn de Villa Ephrussi de Rothschild, de Promenade de la Croisette, de Îles des Lérins, het Museé Matisse en het Amfitheater Fréjus.

Champagne-Ardennes

De Champagne-Ardennes was een regio in Frankrijk en maakt tegenwoordig samen met Lotharingen en de Elzas deel uit van de regio Grand-Est. De voormalige regio valt grofweg in twee stukken te verdelen, de Franse Ardennen en de Champagne. De Franse Ardennen lijken op veel opzichten op de veel bekendere Belgische Ardennen, maar zijn net iets minder ruig en heuvelachtig. De mooiste stad in dit deel van Frankrijk is Charleville-Mézières. Bekendste inwoner van deze stad was de dichter Rimbaud. De Champagne-Ardennes zijn met name bekend en geliefd vanwege de champagne. Deze bijzondere mousserende wijn mag alleen in dit van Frankrijk geproduceerd worden via traditionele processen. De steden Reims en Épernay staan bekend als de champagne steden van Frankrijk. In deze steden, maar ook daarbuiten zijn er tientallen kelders te vinden waar je verschillende champagnes kunt proeven.

Auvergne

Auvergne ligt in het centraal zuidelijk gelegen deel van Frankrijk. Tot deze voormalige regio behoren de departementen Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dôme. De grootste stad van de regio is de hoofdstad Clermont-Ferrand. Andere noemenswaardige plaatsen in deze regio zijn Vichy, Le Puy-en-Velay Moulins en Aurillac. Het karakter van de Auvergne wordt bepaald door het Centraal Massief dat het grootste deel van de regio vormt. De hoogste piek van het Centraal Massief de Puy de Sancy is in deze regio te vinden. In de wintermaanden zijn de hoogste toppen van dit gebergte bedekt met sneeuw. Het gebied staat bekend om zijn talloze grotten, spelonken, ravijnen en warmwaterbronnen. Bij de stad Vichy liggen enkele van de bekendste warmwaterbronnen van Frankrijk. Hierdoor is Vichy een populair kuuroord.
Bij het dorpje Saint-Ours-Les-Roches, niet ver de hoofdstad Clermont-Ferrand, ligt het attractiepark Vulcania waar je alles verteld wordt over vulkanen. De Auvergne vormt tegenwoordig samen met de de voormalige regio Rhône -Alpes uit de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Poitou Charentes

De voormalige regio Poitou Charentes ligt in het zuidwestelijke deel van Frankrijk tussen de voormalige regio’s Pays De La Loire, Centre en Auqatanië in. Poitou Charentes maakt tegenwoordig samen met de voormalige regio’s Aquiaine en Limousin deel uit van de regio Nouvelle-Aquitaine.

In de Poitou Charentes liggen de departementen Charente, Charente-Maritime, Deux-Sèvres en Vienne. De regio staat bekend om zijn prachtige kuststreek. Deze kuststreek is minder populair als zon-, zee- en strandbestemming en daarom erg populair bij de zogenaamde eco-toeristen.
De hoofdstad van deze regio is Poiteirs. Deze stad is gesticht door de Romeinen die hier aquaducten en thermen aanlegden. Zij bouwden hier tevens het grootste amfitheater van Frankrijk, maar dit is helaas verloren gegaan. Andere bekende plaatsen in Poitou Charentes zijn Rochefort, Cognac en La Rochelle. De prachtige eilanden Île d’Oléron en Île de Ré behoren tevens tot deze regio. De kustplaats La Rochelle is één van de mooiste steden van deze regio. Vooral de oude haven van de stad mag je niet missen. Voor de kust van Poitou Charentes ligt het oude gevangenis Fort Boyard. Dit fort dankt zijn naamsbekendheid aan het gelijknamige televisieprogramma.

Centre-Val de Loire

De regio Centre – Val de Loire kenmerkt zich natuurlijk door de rivier de Loire die door de regio heen meandert. De Loire staat vooral bekend om de wijn en de kastelen. Veel wijnhuizen hebben bij hun wijngaard een eigen winkel en proeflokaal. Een erg leuk uitje is dan ook enkele lokalen wijnboeren af te gaan en te proeven van al dat lekkers. De Loire was tijdlang een erg strategische plaats in Frankrijk en kende daarom vele burchten en kastelen. Later, toen de strategische functie was uitgewerkt, kwam de rijke adel naar de Loire om er hun buitenhuisjes te bouwen en er te jagen en te feesten. Vele kastelen in de regio zijn te bezoeken. Het kasteel Chambord is hier één van de indrukwekkendste voorbeelden van. De laatste jaren profileert de Loire zich ook steeds meer als fietsregio. Het vlakke land direct naast de rivier kent prima fietspaden en de toeristische dienst van de regio zorgt de laatste jaren voor steeds meer bewegwijzerde fietsroutes. Een leuke manier om dit gebied te verkennen. Vergis je echter niet; het achterland van de Loire is erg steil en kent pittige klimmetjes. Blijf dus voor een relaxte fietstocht dichtbij de rivier.

Provence-Alpes-Côte d'Azur

Heerlijk geurende lavendelvelden, tjirpende krekels en een klein dorpje in de zinderende zon. De Provence en Côte d’Azur zijn zeer geliefd bij de toerist, en met reden. Het is één van de zonnigste regio’s van Frankrijk en zo diep zuidelijk heb je een flinke kans op goed weer. De Provence en Côte d’Azur barsten ook nog eens van de cultuur en historie. Prachtige steden zoals Arles, Avignon, Cannes en Nice. Maar ook Romeinse oudheid zoals het amfitheater in Orange of de befaamde Pont du Gard. De Provence heeft daarnaast ook nog eens een prachtig landschap dat vele kunstenaars zoals Matisse en Van Gogh inspireerde. Komt men dichter bij de kust, dan zit men aan de Côte D’Azur. Mooie zee en heerlijke stranden. En natuurlijk vind je hier de mondaine badplaatsen met bijbehorende jetset zoals Cannes en Nice.Lotharingen

De voormalige regio Lotharingen, in Frankrijk beter bekend als de Lorraine is te vinden in het noordoostelijke deel van Frankrijk. De regio heeft grenzen met Duitsland, Luxemburg en België. Sinds de regionale herindeling maakt de Lorraine onderdeel uit van de regio Grand-Est. De hoofdstad van de Lorraine is Metz, andere grote en bijzondere steden in Lotharingen zijn Nancy, Thionville, Toul, Verdun, Lúneville en Epinal. Veel toeristen komen door de Lorraine gereden onderweg naar het zuiden van Frankrijk. Toch is de Lorraine zelf een steeds populairder worden vakantiebestemming binnen Frankrijk. Dit niet op de laatste plaats vanwege de veelzijdigheid van Lotharingen. Zo zijn er prachtige steden, uitgestrekte skigebieden, indrukwekkende natuurgebieden en pittoreske dorpjes in het gebied te vinden.

Vaucluse

De Vaucluse is een departement in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het departement is vernoemd naar het dorpje Fontaine-de-Vaucluse. Net als de Ardèche behoort de Vaucluse tot een van de populairste vakantieregio’s in Frankrijk. Iedere zomer zijn de campings en vakantiehuisjes in het gebied gevuld met Nederlanders. Het gebied staat bekend om zijn geurende lavendelvelden, de glooiende bergen en zijn pittoreske dorpjes. De grootste en bekendste stad van het departement is Avignon. De bekendste bezienswaardigheden van de Vaucluse zijn de Mont Ventoux, Luberon, het fort van Buoux, het Fort van Mornas en de Abdij Sainte-Madeleine du Barroux.

Pays de la Loire

Deze regio is vernoemd naar de Loire rivier die hier uitmondt in de zee. De Pays de la Loire ligt grotendeels aan de kust en bestaat uit ruige kustgebieden afgewisseld met mooie brede stranden. Voor wie sportief is ingesteld is dit een prima vakantiebestemming. Activiteiten rondom de kust of wandelen en fietsen in het binnenland zijn geliefde bezigheden. Voor wie dol is op historische oudheden is een bezoek aan de menhirs of een van de vele kastelen aan de monding van de Loire een aanrader. Pays de Loire is ook de regio van de 24-uursrace van Le Mans. Het is één van de grootste autowedstrijden in de wereld. Grote stad in de regio is Nantes. Vroeger was dit de hoofdstad van Bretagne. Tegenwoordig is het een bruisende grote stad met tal van leuke bezienswaardigheden, musea, kastelen en bijzondere tentoonstellingen zoals Les machines de Nantes. Op dit eiland staan futuristische bouwwerken van onder andere enorme olifanten.

Languedoc-Roussillon

Deze voormalige regio Languedoc-Roussillon ligt in het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zee. Het is een samenvoeging van de twee historische provincies Languedoc en Roussillon. In Languedoc-Roussillon liggen de departementen Aude, Gard, Hérault, Lozère en Pyrénées-Orientales. Naast de hoofdstad Montpellier zijn de steden Nîmes, Béziers, Narbonne, Perpignan, Menden en Carcassonne de belangrijkste steden van de regio. De plaats Carcassonne is door de UNESCO bijna geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. De Cité van Carcassonne trekt jaarlijks meer dan drie miljoen toeristen. Langs de stad loopt het Canal du Midi dat van de stad Toulouse naar de Middellandse Zee loopt. Dit kanaal is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
In de Languedoc-Roussillon komt de Tramontana voor. Deze windsoort, die veel op de Mistral lijkt, komt verder nog alleen voor in de Spaanse regio Alt Empordà en op het eiland Menorca. De streek is bekend om zijn kilometerslange zandstranden met op de achtergrond de uitlopers van het Centraal Massief en de Pyreneeën. De Languedoc-Roussillon vormt samen met de Midi-Pyrénées de regio Occitanie.

Ardèche

De Ardèche is een departement in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het departement is vernoemd naar de rivier die er dwars doorheen loopt. De Ardèche behoort al jaren tot de populairste vakantie regio’s in Frankrijk. Ieder jaar trekken vele Nederlanders via de route de Soleil naar de Ardèche. Dit is niet zo gek als je weet dat de Ardèche bekend staat als de mooiste kant van Frankrijk. Het klimaat van de Ardèche is uitstekend, er zijn prachtige authentieke dorpen te vinden en de natuur is er overweldigend mooi. De bekendste bezienswaardigheden in de regio zijn de Pont d’Arc, de waterval van Rochecolombe, de Gorges de l’Ardèche, de Cascade du Ray-Pic en de grot Aven d’Orgnac.

Bourgogne

De Bourgogne in Nederland beter bekend als Bourgondië was ooit een van de 27 regio’s in Frankrijk, maar maakt sinds de herindeling deel uit van Bourgogne-Franche-Comté. De voormalige regio is ontstaan uit het voormalige koninkrijk en vorstendom Bourgondië dat lang een belangrijke rol heeft gespeeld in de Europese geschiedenis. Later in de tiende eeuw werd Bourgondië een hertogdom en dat zou het tot het einde van de vijftiende eeuw blijven. Delen van Nederland behoorden indertijd tot Bourgondië.

Tegenwoordig is Bourgondië een populaire vakantieregio in Frankrijk. In de regio liggen prachtige steden zoals Dijon en Beaune en enkele bekende wijngaarden. De Bourgogne behoord samen met de Bordeaux tot de bekendste wijnsoorten van Frankrijk. De Beaujolais en de Chablis zijn beroemde wijnstreken in de Bourgogne.Jura

De Jura is een steeds populairder wordende vakantiebestemming in het centraal oostelijke deel Frankrijk. De Jura is een gebergte, een departement en een wijnstreek. Het gebergte vormt voor een deel de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. De Crêt de la Neige is met de 1718 meter het hoogste punt. Verwacht in de Jura geen massatoerisme, maar leuke kleine dorpjes zoals Arlay, Poligny, Nozeroy, Salins-des-Bains en Baume-les-Messieurs. Sommige van deze dorpen behoren tot de mooiste van Frankrijk.

De belangrijkste bezienswaardigheden van de Jura zijn het Meer van Vouglans, Clairvaux-les-lacs, de watervallen van Hérisson en de Hautes Combes. De Jura staat met name bekend om zijn prachtige natuur en de rust die er te vinden is.

Bretagne

Bretagne is een van de meest toeristische regio’s van Frankrijk. Deze landtong steekt uit in de Atlantische oceaan en is dan ook grotendeels door wind en zee gevormd. In Bretagne vind je prachtig brede stranden en pittoreske kleine vissersdorpjes waar je kan genieten van de plaatselijke dagvangst. Quimper, Concarneau, Brest en St Malo zijn mooie oude steden waar de geschiedenis nog steeds prachtig is vertegenwoordigd in de mooie oude huizen. De noordkant van Bretagne is wat ruiger en heeft een iets grover karakter. De zuidkant is wat zachter en heeft met zijn witte huizen en blauwe luiken een echte Bretonse uitstraling. Bijzonder zijn ook de zoutvelden bij Guerande en de menhirs in de buurt van Carnac. Ook de sportieve vakantieganger wordt prima bediend in Bretagne. Uiteraard is er de zee waar watersportactiviteiten worden aangeboden, maar ook wandelaars en fietsers komen ruimschoots aan hun trekken door de vele uitgezette wandel- en fietstochten.

Aquitanië

Aquitanië of Aquitaine is gelegen aan de kust in het zuidwesten van Frankrijk. Zoals de naam al doet vermoeden is het een zeer waterrijk gebied. Het gebied wordt doorkruist door enkele grote rivieren zoals de Dordogne en de Lot. Het landschap is heel divers. Van uitgestrekte kuststreken, glooiende rivieroevers tot de hoge bergen van de Pyreneeën. De hoofdstad van de voormalige regio is Bordeaux. De streek staat bekend om zijn uitstekende wijnen die hier bij de verschillende wijngaarden worden gemaakt. In Aquitanië liggen de departementen Dordogne, Gironde, Landes, Lot-et-Garonne en Pyrénées-Atlantiques. Naast de hoofdstad Bordeaux zijn de plaatsen Biarritz, Bayonne, Pau en Périgueux zeker het bezoeken waard. In Aquitanië vindt je de la Grotte de Cap Blanc waar nog resten van prehistorische kunst te zien is.
De Vézère Vallei is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. In deze vallei bevinden zich enkele prachtige overblijfselen van het Palaeolitische Tijdperk.

Corsica

Corsica is een regio van Frankrijk met een bijzondere status. Zo heeft het eiland meer eigen macht een grotere vorm van zelfbestuur dan de andere regio’s van Frankrijk. Corsica ligt in de Middellandse Zee op slechts enkele kilometers van Corsica en bijna tweehonderd kilometer van het ranse vaste Land. Het eiland is onderverdeeld in twee departementen. De grootste en belangrijkste stad van het eiland is Ajaccio, andere bekende steden zijn Bastia, Corte, Calvi, Porto-Vecchio, Bonifacio en Sarténe.
Het toerisme is een van de belangrijkste inkomensbronnen van het eiland. Toch is Corsica, zeker bij Nederlanders nog geen hele bekende bestemming. De meeste toeristen die een bezoek brengen aan het eiland komen er voor de bijzondere natuur, de bewogen geschiedenis en de prachtige wandelingen die je er kunt maken. Een van de mooiste en beroemdste wandelingen ter wereld de GR20 loopt dwars door het Corsicaans gebergte.

Elzas

De Elzas vaak ook als Alsace geschreven is een streek in het noordoosten van Frankrijk en was voor de landelijke herindeling een zelfstandige regio. Vandaag de dag maakt de Elzas deel uit van de regio Grand Est. In het oostelijke deel van de Elzas vormt de rivier de Rijn de grens met Duitsland. Door de eeuwen heen is de Elzas altijd een twistgebied geweest. Na de Frans-Duitse Oorlog werd het gebied Duits, bij de Vrede van Versailles werd de Elzas weer bij Frankrijk ingedeeld. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het hele gebied zowel een Franse als een Duitse uitstraling heeft. Met name de wat oudere dorpen en plaatsen in de Elzas lijken een Duitse oorsprong te hebben. De mooiste en bekendste plaatsen van de Elzas zijn Straatsburg, Colmar, Mulhouse, Saverne en Séletat. Naast deze steden zijn er in de regio behoorlijk wat mooie dorpen te vinden.